Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki:

soczewica czerwona
300 gramów
papryka czerwona
3 sztuki
pomidory
7 sztuk
cebule
1 sztuk
ząbki czosnku
2 sztuk
mleko kokosowe
300 mililitrów
woda
1 litr
imbir starty
3 cm
chilli
1 szczypta
kumin
2 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
masło 82%
3 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy

1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.

4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.11.2018 09:33
Bardzo smaczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak