Przepis i sposób przygotowania na: Dahl, czyli indyjska zupa z soczewicy
1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.
2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.