Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki z dyni

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Frytki wyszły bardzo smaczne, zasmakowały całej rodzince no i szybko zniknęły z talerza. Nie spodziewałam się, że są tak smaczne. Takie frytki często będą gościć na moim stole.

Składniki:

dynia 1 sztuka
oliwa 3 łyżki
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 2 szczypty
ząbki czosnku 2 ząbek
sól 3 szczypty

Porada

Frytki solimy dopiero po upieczeniu. Zioła i przyprawy możemy dodać swoje ulubione.

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki z dyni

Dynię hokkaido pokroić na części, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Każdą część pokroić na paski.

Włożyć do miski, dodać oliwę, przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.

Paski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie blisko siebie).

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 25 minut, aż frytki się zrumienią i przypieką.

Po upieczeniu posolić i podawać z ulubionym sosem lub ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:59
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak