Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak krótko podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli i wystudzić.
Filety umyć, osuszyć i pokroić na kotlety grubości ok. 1 cm, a następnie lekko rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Pomidory suszone pokroić w kostkę, mozarellę w słupki, a liście bazylii posiekać.
Każdy kotlet posmarować szpinakiem, a następnie, wzdłuż dłuższego z krótkich brzegów ułożyć dwa słupki mozarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i trochę bazylii. Zrolować kotlety zaczynając od brzegu, przy którym układaliśmy nadzienie i spiąć wykałaczkami albo obwiązać nitką.
Dół naczynia żaroodpornego posmarować zalewą z suszonych pomidorów i ułożyć roladki, a następnie lekko posmarować je z wierzchu zalewą. Piec roladki w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 minut.