Przepis i sposób przygotowania na: Indyjski ser paneer
Mleko wlać do garnka i zagotować. Gdy mleko się zagotowało dodajemy ocet i mieszamy (zrobią nam się skrzepy) wyłączyć gaz ciągle mieszając.
Na sito układam gazę i przelewamy zawartość garnka na sito. Pozostawić do odsączenia, po czym przekładamy do pojemnika najlepiej z otworami (kto nie posiada pozostawia na sicie).
Płuczemy zimną wodą około 2-3 min (w ten sposób pozbywamy się octu). Po tej czynności przykrywamy pudełko, w którym znajduje się ser i kładziemy najlepiej butelkę z wodą (jeśli zostawiliśmy ser w sicie to dociskamy talerzykiem i kładziemy na to miskę z wodą).
Pamiętajmy jednak o tym, że na każde 100g sera przypada 1l wody. Odkładamy na pół godziny. Po tym czasie wkładamy ser na 15-30 min do lodówki. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem najlepiej grubo mielonym.
SMACZNEGO