Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonezowo-ketchupowy kurczak w płatkach Zewy

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku. Wcześniej zamarynowane w marynacie z dodatkiem majonezu i ketchupu a potem panierowane w płatkach kukurydzianych. Do tego możemy podać ziemniaki, frytki czy inne dodatki oraz surówkę i mamy smaczny obiad.

Składniki:

Składnik główny:

podudzia z kurczaka 2 kilogramy

Marynata:

majonez 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
sól 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 0.3 łyżeczka

Dodatkowo:

płatki kukurydziane 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Majonezowo-ketchupowy kurczak w płatkach Zewy

Podudzia umyć i osuszyć.

Dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odstawić na godzinę.
Potem każdy kawałek kurczaka panierować w płatkach i układać na blasze do pieczenia (u mnie taka z rusztem).

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut.

Podudzia podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak