Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
brokuły
1 sztuka -
ser feta
200 gramów -
słonecznik łuskany
5 łyżek
Na sos czosnkowy:
-
majonez
3 łyżki -
jogurt naturalny
3 łyżki -
czosnek
1.5 ząbków -
sól
1 szczypta -
pieprz czarny mielony
1 szczypta
Sposób przygotowania
Brokuły podzielić na małe cząstki, wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować 5 minut.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
Ser feta pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu czosnkowego. Można zrobić to przy pomocy zakręconego słoiczka.
Po wystudzeniu brokułu delikatnie wymieszać go z fetą, polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.
Do przyrządzenia sosu czosnkowego zamiast jogurtu można użyć śmietany 18% - sos będzie miał wówczas delikatniejszą, kremową konsystencję. Wodę, w której gotujemy brokuła dobrze jest lekko posłodzić - pomoże to zachować ładny kolor warzywa.
Komentarze (0)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się