Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prosta, trzyskładnikowa, a przy tym pyszna sałatka. Delikatne brokuły, wyrazisty ser i chrupiący słonecznik świetnie smakują oblane aromatycznym sosem czosnkowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • brokuły

    1 sztuka
  • ser feta

    200 gramów
  • słonecznik łuskany

    5 łyżek

Na sos czosnkowy:

  • majonez

    3 łyżki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • czosnek

    1.5 ząbków
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Brokuły podzielić na małe cząstki, wrzucić na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotować 5 minut.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni.

Ser feta pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami sosu czosnkowego. Można zrobić to przy pomocy zakręconego słoiczka.

Po wystudzeniu brokułu delikatnie wymieszać go z fetą, polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem.

Do przyrządzenia sosu czosnkowego zamiast jogurtu można użyć śmietany 18% - sos będzie miał wówczas delikatniejszą, kremową konsystencję. Wodę, w której gotujemy brokuła dobrze jest lekko posłodzić - pomoże to zachować ładny kolor warzywa.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat