Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kaczka pieczona z jabłkami to danie na stół świąteczny lub większe uroczystości rodzinne. Pieczona kaczka nadziewana  polskimi jabłkami i gruszkami oraz pachnącymi pomarańczami jest jednym z bardziej wykwintnym dań w kuchni polskiej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaczka:

  • kaczka

    1,8-2 kilogramy
  • ziemniaki

    500 gramów
  • jabłka szara reneta

    4 sztuki

Solanka:

  • woda

    4 litry
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    250 gramów
  • cukier

    20 gramów
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka

Nadzienie do kaczki:

  • jabłka szara reneta

    3 sztuki
  • majeranek

    1 łyżka
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka

Czerwona kapusta:

  • kapusta czerwona

    1/2 główki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • cukier

    50 gramów
  • sok z malin

    50 mililitrów
  • laska cynamonu

    2 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • wino czerwone

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wszystkie składniki solanki, a następnie je schłodzić i wrzucić na 3 h oczyszczoną i oskubaną kaczkę. Następnie kaczkę sparzyć we wrzątku. Marynatą na bazie oleju i Przyprawy do potraw Kucharek natrzeć kaczkę.

Jabłka i pomarańcze obrać, umyć i pokroić na ósemki, dodać majeranek i Przyprawę do potraw Kucharek – całość wymieszać i nadziać kaczkę. Na blaszce ułożyć kaczkę, a dookoła niej pokrojone na cząstki jabłka oraz ziemniaki. Piec około 50 min w temp. 140˚C, a później w 180˚C przez 15 min.

Na patelni zrobić z cukru delikatny karmel, a kiedy cukier się rozpuści, dodać dwie laski cynamonu i wino. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić sokiem malinowym i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę gruszki. Kaczkę podajemy z karmelizowaną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat