Gołąbki w sosie pomidorowym

odc. 6 Sekrety Polskiej Kuchni

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Każdy dom posiada własny przepis na gołąbki, który bardzo często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Farsz do gołąbków, w zależności od tradycji domowej, jest z ryżem lub kaszą z dodatkiem mięsa mielonego. Podobnie sos: pomidorowy albo grzybowy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gołąbki:

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    800 gramów
  • mięso z karkówki wieprzowej mielone

    200 gramów
  • kapusta włoska

    2 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • ryż

    100 gramów
  • bulion warzywny Kucharek

    3 litry
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka

Na sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • śmietana 36%

    50 mililitrów
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    3 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - GOŁĄBKI KROK PO KROKU

 

Gołąbki:

W dużym garnku zagotować wodę, wyciąć głąb z kapusty i włożyć ją do garnka, przykryć pokrywką i parzyć. Co około 2 minuty zdjąć jeden lub dwa liście i odłożyć na talerz. Pozostałą część kapusty gotować dalej.

Łopatkę oraz karkówkę pokroić w kostkę i zmielić w maszynce o drobnym sitku. Do zmielonego mięsa dodać jajka i pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie wymieszać z ryżem. Całość doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Na liściach kapusty formować mięsną kulkę i zwijać w liście kapusty w zamknięte obustronnie krokiety. Gołąbki gotować w garnku na liściach kapusty zalane bulionem warzywnym około 1 h.

Sos pomidorowy:

Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone drobno cebulę z czosnkiem, dodać passatę pomidorową, śmietanę i doprawić Przyprawą do potraw Kucharek. Całość zagotować.

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

POZNAJ SEKRET DOMOWYCH GOŁĄBKÓW

 

Doradca Smaku
Aby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, na dnie garnka rozkładamy kilka sparzonych liści kapusty. Następnie gołąbki trzeba ułożyć bardzo ciasno obok siebie. Dobrze kłaść gołąbki „zamknięciem” na dole, a na górze gładką częścią liścia.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat