Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowy pasztet przewyższa smakiem produkty ze sklepu. Warto przyrządzać własny i przyprawiać go według swoich upodobań. Do pasztetu można dodawać suszone owoce lub orzechy. Wypiekany, domowy pasztet stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin i kiełbas. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szponder wołowy

    1 kilogram
  • łopatka wieprzowa

    800 gramów
  • boczek surowy

    300 gramów
  • bułki czerstwe

    2 sztuki
  • wątróbka drobiowa

    100 gramów
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    1 główka
  • jajka

    4 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyżeczka
  • słonina

    200 gramów
  • żurawina suszona

    50 gramów
  • orzechy pistacjowe

    50 gramów
  • smalec

    100 gramów
  • bułka tarta

    200 gramów

Do wywaru:

  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.

Mięso wyjąć i ostudzić. Do wywaru mięsnego dodać bułkę, aby się namoczyła. Całe mięso trzykrotnie zmielić w maszynce. Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, żurawinę, pistacje, wcześniej odcedzoną i zmieloną bułkę, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek – wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Wąską i podłużną formę o długości 20 cm posmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza – można również delikatnie rzucić o blat, aby masa dobrze osiadła. Z góry posypać pistacjami.

Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny.

Doradca Smaku
Dla wzmocnienia smaku pasztetu można go podać z konfiturą żurawinową lub sosem tatarskim lub sosem chrzanowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat