Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z żurawiną

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy pasztet przewyższa smakiem produkty ze sklepu. Warto przyrządzać własny i przyprawiać go według swoich upodobań. Do pasztetu można dodawać suszone owoce lub orzechy. Wypiekany, domowy pasztet stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin i kiełbas. 

Składniki:

szponder wołowy
1 kilogram
łopatka wieprzowa
800 gramów
boczek surowy
300 gramów
bułki czerstwe
2 sztuki
wątróbka drobiowa
100 gramów
cebula
3 sztuki
czosnek
1 główka
jajko
4 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
słonina
200 gramów
żurawina suszona
50 gramów
orzechy pistacjowe
50 gramów
smalec
100 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat
200 gramów

Do wywaru:

Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat

Porada

Dla wzmocnienia smaku pasztetu można go podać z konfiturą żurawinową lub sosem tatarskim lub sosem chrzanowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żurawiną

SPRAWDŹCIE PRZEPIS NA PRZEPYSZNY, DOMOWY PASZTET:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.

Mięso wyjąć i ostudzić. Do wywaru mięsnego dodać bułkę, aby się namoczyła. Całe mięso trzykrotnie zmielić w maszynce. Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, żurawinę, pistacje, wcześniej odcedzoną i zmieloną bułkę, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek – wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Wąską i podłużną formę o długości 20 cm posmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza – można również delikatnie rzucić o blat, aby masa dobrze osiadła. Z góry posypać pistacjami.

Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny.

 

O CZYM PAMIĘTAĆ PRZYGOTWUJĄC DOMOWY PASZTET? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak