Smalec z jabłkiem

Smalec z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kromka świeżego pieczywa z domowym smalcem i cebulką z dodatkiem ogórka kiszonego to ulubiona przekąska wielu Polaków.

Jak zrobić domowy smalec? Przepis jest bardzo prosty: ważne jest, żeby nie zabrakło skwarek, które nadają chrupkości oraz winnego jabłka, które zrównoważy smaki, a także chrupiącej cebulki. 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina wieprzowa bez skóry pokrojona w kostkę

    500 gramów
  • boczek surowy

    300 gramów
  • cebula czosnkowa pokrojona w kostkę

    4 sztuki
  • jabłka szara renata pokrojone w kostkę

    3 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki

Do smaku:

  • cebulka prażona

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę słoninę i boczek smażyć w rondelku na małym ogniu przez około 30 minut.

Kiedy słonina i boczek nabiorą złocistego koloru, dodać cebulę i doprawić do smaku.

Dusić około 20 minut, dodać jabłka, mieszać i gotować kolejne 10 minut. Tak przygotowany smalec przelać do kamionkowych naczynek i ostudzić.

Przed podaniem posypać dekoracyjnie smażoną cebulką i czarnuszką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat