Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(80)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto propozycja na danie z dorsza zapieczonego pod kołderką z panko i migdałów. Do tego odświeżająca i pachnąca sałatka z ogórka z imbirem i liśćmi kolendry. 

Składniki:

śmietana 18%
3 łyżki
miód wielokwiatowy
100 mililitrów
polędwica z dorsza
600 gramów
panierka panko
100 gramów
migdały w płatkach
20 gramów
masło
1/3 kostki
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
ogórek zielony
1 sztuka
sok z cytryny
z 1/2 owocu
imbir marynowany
50 gramów
kapary całe Smak
30 gramów
twaróg
2 łyżki
natka kolendry
1 pęczek
oliwa
50 mililitrów
kiełki amarantusa
20 gramów

Do smaku:

Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
Oregano suszone Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka, odc. 23

Do miski przekładamy śmietanę, miód, doprawiamy przyprawą do ryb i mieszamy. Polędwicę dorsza przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.

Do kolejnej miski wsypujemy panko, płatki migdałów, dodajemy masło. Doprawiamy oregano, solą morską i kolorowym pieprzem. Dodajemy musztardę miodową. Kruszonkę dokładnie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy zamarynowaną polędwicę dorsza. Na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ogórka obieramy i kroimy obieraczką na wstążki - tagliatelle (do momentu pojawienia się pestek). Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekamy imbir i kapary. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Wlewamy oliwę i mieszamy.

Sałatkę przekładamy na talerze, odsączając delikatnie z nadmiaru wody. Na wierzchu kładziemy filety dorsza. Dekorujemy kiełkami amarantusa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak