Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z piekarnika pieczone w kapuście
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny z przykryciem. Dodajemy pozostałe przyprawy, obraną pokrojoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Dodajemy bulion, 100 ml białego wytrawnego wina oraz sos sojowy. Całość lekko trzeba wymieszać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec pod przykryciem około 1,5-2 godziny (do miękkości mięsa).
Następnie na miękkie już mięso, rozkładamy na przygotowaną kapustę, wciskając ją pomiędzy mięso.
Pieczemy jeszcze około 40 minut, po czym wyjmujemy i wstawiamy na gaz i dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki.
Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 -10 minut. Żeberka podajemy ułożone na kapuście.