Zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa z czerwonej soczewicy jest smaczna i pożywna. Idealna na jesienne obiady - dodatek imbiru i kurkumy działa rozgrzewająco.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • wywar warzywny

    4 szklanki
  • marchew

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler nieduży

    0.5 sztuki
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    0.5 łyżeczki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Soczewicę myjemy i osaczamy na sitku.
Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy 7 minut. Wywar warzywny wlewamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, usmażone warzywa i chwilę gotujemy.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy zupę do momentu aż soczewica będzie miękka.
Wyjmujemy ziele i liść laurowy, doprawiamy zupę solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem i imbirem.
Wlewamy mleko stopniowo, mieszając i sprawdzając smak, w razie potrzeby zupę doprawić bardziej pikantnie.

Zupę przed podaniem zmiksować.

ben-ka
Zupę możemy podawać bez dodatków lub z groszkiem ptysiowym. Mleko kokosowe wlewam porcjami do zupy, bo nie zawsze potrzeba wlać całą puszkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat