Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka
Etapy przygotowania:
Jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce.
Tortownica o średnicy 26 cm, z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania.
Resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroję w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190 stopni, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący.