Doradca Smaku IX: Ser camembert z gruszką i żurawiną, odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Ser camembert z gruszką i żurawiną, odc. 13

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiejsza propozycja to idealna, jesienna przekąska z sezonowymi owocami i nutką orientalnych przypraw. Gorący ser camembert z gruszkami karmelizowanymi z dodatkiem suszonych owoców.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • camembert

    2 sztuki
  • gruszki

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sok z jednej cytryny

  • miód wielokwiatowy

    2-3 łyżki
  • wino białe wytrawne

    0.5 szklanki
  • żurawina suszona

    2 łyżki
  • morele suszone

    8
  • rukola

    1 pęczek
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • orzeszki piniowe prażone

    2 łyżki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    8 sztuk

Do smaku:

  • kardamon mielony

  • imbir mielony

  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

Do dekoracji:

  • świeże listki ziół

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i pokrojone wzdłuż gruszki skrapiamy połową soku z cytryny, a następnie smażymy na maśle, dodajemy imbir, żurawinę, morele, miód, wino, pozostały sok z cytryny, kardamon.

Ser smażymy na patelni ryflowanej lub na grillu.

Sałatę rukolę mieszamy z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii, olejem z ziołami z suszonych pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy kapary.

Na sałatce układamy grillowany ser, aromatyczne owoce i polewamy powstałym sosem. Dekorujemy listkami świeżych ziół.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

4 tygodnie temu
Moje smaki :)

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Coś dla mnie ,uwielbiam camembert. Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat