Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z galaretkami i owocami
Każde 1 opakowanie galaretki rozpuszczam w 400 ml gorącej wody.
W płaskich pojemnikach układam po 5 pokrojonych w połówki truskawek, do każdego wlewam po jednej galaretce, studzę, następnie chłodzę w lodówce. Kiedy całkowicie zastygną - kroję w kostkę.
Żelatynę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Przestygniętą żelatynę łączę z odrobiną śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam.
Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą.
Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami.