Żebroczka - śląska zapiekanka z ziemniaków, ryżu i boczku

Żebroczka - śląska zapiekanka z ziemniaków, ryżu i boczku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi, że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu, by zebrać jakieś pożywienie i gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił taką zapiekankę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zapiekankę

  • ziemniaki

    1.5 kilograma
  • ryż

    140 gramów
  • boczek wędzony

    0.5 kilograma
  • mleko

    450 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kminek

    0.5 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ryż ugotować i odcedzić.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę i zrumienić na patelni wszystko dodać do ziemniaków.
Następnie na tej samej patelni smażymy boczek. Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków.

Teraz czas na ryż i gorące mleko oraz zgniecione ząbki czosnku.
Wszystko doprawić według uznania solą pieprzem dodać kminek i łyżeczkę majeranku. Ja również dodałam pieprz czosnkowy.

Całość wymieszać i wylać na blaszkę. Zapiekać w 180 stopniach przez około 60 minut aż brzegi staną się chrupiące, a całość nabierze złoto brązowego koloru.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Mięso do tej potrawy powinny być odpowiednio tłuste, co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Zamiast boczku można dodać słoniny wcześniej wytopionej.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat