Drożdżówki z serkiem i jeżynami

Drożdżówki z serkiem i jeżynami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, bo są pyszne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    1 łyżka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    5 dag
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki

Nadzienie:

  • ser biały półtłusty

    25 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • jeżyny

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zagniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

3. Nadzienie: W tym czasie, gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym (ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.

5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.

6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszły 4 blaszki drożdżówek, czyli tak 32 sztuki. Czas podany wraz z rośnięciem ciasta. Mąki do ciasta 4 kopiaste szklanki. Mleko ewentualnie dolać do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

20.08.2018 20:57
Glos oddany.

Babeczka35

31.08.2018 08:08
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat