Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym
Mięso należy umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem, oprószyć mąką i obsmażyć na lekko rumiany kolor.
Mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Warzywa poddusić (od czasu do czasy je przemieszać i można też dodać odrobinę tłuszczu) do momentu, aż będą prawie miękkie.
Cebulę z marchewką połączyć z mięsem, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu.
(Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.)
Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy.
Gotową potrawkę doprawić do smaku.