Przepis i sposób przygotowania na: Pianka Oreo
Przygotować piankę.
Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a na jej dnie równomiernie ułożyć ciemne herbatniki.
Na ciastka przelać przygotowaną piankę.
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby masa zrobiła się odrobinę sztywna.
Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć pozostałe herbatniki.
Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.