Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cukinii

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pasztet smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej podałam przepis bazowy, który możecie samodzielnie zmodyfikować dodając do niego inne ulubione składniki, np.: pieczarki, boczek, salami, czy mnóstwo świeżych ziół.

Składniki:

Forma około 8,5x27 cm lub dwie mniejsze:

cukinia 800 gramów
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
ser żółty 20 gramów
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1.75 szklanki
olej 0.33 szklanki
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
pieprz 0.25 łyżeczki
papryka mielona 0.25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii

Umytą cukinię (młodą ze skórką, starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych) zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię połączyć ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i zieleniną. Dodać starty ser, jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Pasztet należy piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach odstania w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:31
Dobry taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak