Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z cukinii
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia. Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,umytą, osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażać kolejne 5 minut,dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii. Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Podawać z pieczywem.