Sernik na podłużnych biszkoptach

Sernik na podłużnych biszkoptach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczny i lekki sernik na zimno z truskawkami na podłużnych biszkoptach... Najlepiej sprawdzi się latem, kiedy mamy dostęp do świeżych truskawek. Kiedy skończy się na nie sezon można spróbować przygotować ciasto z użyciem innych owoców.

Polecam!

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód :

  • biszkopty podłużne

    20 sztuk
  • amaretto

    5 łyżek

Masa truskawkowa :

  • truskawki świeże

    700 gramów
  • woda gorąca

    100 mililitrów
  • galaretka jagodowa

    2 sztuki
  • cukier brązowy

    4 łyżki

Masa serowa :

  • ser biały

    1000 gramów
  • jogurt grecki

    400 gramów
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • wrzątek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie :

Krok 1 - Sernik na podłużnych biszkoptach
Truskawki (500g) zagotować z brązowym cukrem. Dodać galaretki rozpuszczone we wrzątku, wymieszać.
Krok 2 - Sernik na podłużnych biszkoptach
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty, nasączyć amaretto i przelać masę truskawkową. Do masy powtykać pozostałe owoce. Ciasto schować do lodówki, by masa stężała.
Krok 3 - Sernik na podłużnych biszkoptach
Ser zmiksować z jogurtem i cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Krok 4 - Sernik na podłużnych biszkoptach
Przygotowaną masę przelać na masę truskawkową, na której można poukładać świeże owoce (opcjonalnie).
Krok 5 - Sernik na podłużnych biszkoptach
Ciasto na noc schować do lodówki. Można również przystroić świeżymi listkami mięty.
Malinka
Ser biały proponuję naturalny z wiaderka. Biszkopty trochę podpływają, gdy wlewa się masę owocową, więc albo należy je docisnąć do dna, albo biszkopty zamienić na spód z herbatników ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat