Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejskie kluski drożdżowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kluski w środku są sprężyste, natomiast na zewnątrz kleiste i wilgotne jak kopytka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Można podawać do mięs, surówek lub samodzielnie z bułką tartą uprażoną na suchej patelni lub na maśle.

Składniki:

Składniki na kluski:

mąka pszenna 500 gramów
drożdże 20 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 250 mililitrów
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 garść
masło 3 łyżeczki

Porada

Mleko powinno być lekko ciepłe, bułka tarta w zależności od preferencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie kluski drożdżowe

Do miski wsypać mąkę, rozdrobnione drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajka, sól. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, następnie krótko wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką kluski i gotować kilka minut. Podawać gorące.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak