Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste bułeczki sprawdzą się na podwieczorek. 

Składniki:

Składniki na rozczyn:

mleko ciepłe 0.5 szklanki
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
drożdże świeże 5 dag

Składniki na ciasto:

jajko 2 sztuki
cukier 0.5 szklanki
olej 4 łyżki
mąka tortowa 3 szklanki
mleko ciepłe 25 mililitrów

Budyń:

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

czarna porzeczka 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, olej i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

4. Bułeczki: Z ciasta formujemy kulki i szklanką robimy w nich wgłębienie. We wgłębienie nakładamy po porcji budyniu i układamy wokół porzeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak