Morelowo malinowa pokusa

Morelowo malinowa pokusa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto, które kusi wyglądem i smakami. Malinowy pocałunek z morelami i malinami. Ciasto lekkie lekko kwaskowe za sprawą jogurtu. Do kawy w sezonie letnim idealne. Mogą je jeść osoby uczulone na gluten.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na biszkopt:

  • mąka kukurydziana

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • jajka

    3 sztuki

Warstwa morelowa:

  • morele

    1 kilogram
  • jogurt grecki

    600 mililitrów
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
  • woda gorąca

    200 mililitrów

Warstwa malinowa:

  • śmietanka 36%

    700 mililitrów
  • maliny

    350 gramów
  • żelatyna

    4 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki

Dekoracja:

  • czekolada deserowa

    50 gramów
  • maliny

    50 gramów
  • kolorowe perełki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Bo miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i dalej ubijam aż się rozpuści. Potem kolejna łyżka cukru i tak stopniowo. Jak piana będzie błyszczącą i lśniąca dodaję żółtka stopniowo i mieszam już chwilę mikserem. Mąki przesiewam i dodaję do jaj. Mieszam delikatnie łyżka od spodu. Formę o wymiarach 24x24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra-dół na 15 minut. Biszkopt wyjmuje i studzę.

Warstwa morelowa:
Morele kroję na pół i pozbawiam pestek. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem i układam na nim połówki moreli. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 15 minut. Po upieczeniu sześć połówek moreli odkładam. Resztę miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i jak przestygną wlewam do moreli blendowanych. Dodaję jogurt i mieszam. Odłożone morele kroję na kawałki małe. Połowę warstwy morelowej wylewam na biszkopt. układam cząstki moreli, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki na dwie godziny aż stężeje.

Warstwa malinowa:
200 g malin miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, i jak napęcznieje dodaję część soku malinowego który powstał po przetarciu ich. Rozpuszczam żelatynę w mikrofali albo wkładam kubek do gorącej wody. Wlewam do reszty soku malinowego. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Cały czas miksując wlewam sok malinowy. Połowę masy wylewam na warstwę morelową, układam resztę malin.Przykrywam je pozostałą masą malinową. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień albo po kilku godzinach, posypuję ciasto startą czekoladą, perełkami, dekoruję malinami i miętą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat