Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki

Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka przekładane kremem budyniowym. Oblane w białej czekoladzie. Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki, czyli jak na kilka sekund przenieść się do nieba.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasteczka:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    1.4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtka

    2 sztuki

Składniki na krem:

  • galaretka

    1 opakowanie
  • mleko

    500 mililitrów
  • cukier

    2 łyżki
  • budynie śmietnkowe

    1 opakowanie

Dodatkowo:

  • biała czekolada

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.
4. Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka, w niektórych na środku wycinamy foremką kwiatuszka. Ciasteczek wycinamy do pary. Ciasto musi być troszkę grubsze.
5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
6. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy na talerzyk. Ciasteczko z kwiatuszkiem zanurzamy w niej ale tylko jedną stronę. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia.
7. Przygotowujemy krem. W połowie mleka rozpuszczamy budyń.
8. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
9. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
10. Krem odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeszcze ciepły przekładamy do rękawa cukierniczego.
11. Na ciasteczko bez kwiatuszka wyciskamy krem, a następnie przykładamy ciasteczko z kwiatuszkiem.
12. Gotowe! Smacznego!

W składnikach: niebieska galaretka o smaku wieloowocowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat