Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą, natrzeć dobrze mięso. Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym. Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią. Odstawić do lodówki na ok. 10 godzin (można na dłużej). Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem. Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować. Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok. 60 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok. 50 min (można troszkę zmniejszyć grzanie). Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić czy mięso jest upieczone.