Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    125 g
  • żółtko jaja

  • cukier

    łyżka
  • sól

  • gorzka czekolada

    2 tabliczki
  • śmietana kremówka

    500ml
  • masło

    kostka
  • cukier puder

    3 łyzki
  • gruszka

    4
  • 3 łyżki cukru

  • sok z 1/2 cytryny

  • płatki migdałowe

  • woda zimna

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make przesiać, dodac żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki. Zagniesc ciasto na tartę. Jelsi sie nei chce skleic wystarczy dodac lyzke - 2 lodowatej wody. Gotowe ciasto owinąc w folie i dac do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowac na placek. Forme do tarty wysmarowac maslem, wykleic ciastem. Spód ponakłuwac widelcem. Wstawic do 200st. do piekarnika na 20 minut. po upieczeniu ostudzić. Podgrzac 200ml śmietanki, dac połamaną czekolade oraz 1/2 kostki masła i cukier puder. Miaszac podgrzewajac. Jak sie wszystko rozpusci i polaczy schlodzic. Gruszki pokroic na cwarti,skrpic soekim z cytryny. Na patelni rozpuscic pozostałe masło, posypac cukrem i skarmelizowac. Do karmelu włozyc gruszki i dusic ok 20 minut mieszajc. Na tarte wylozyc gruszki (kilka odłozyc na gore do dekoracj). Pozatala kremowke ubic na sztywno. ubijac dalej ale na wolnych obrotach dodawac po lyzce masy czekoladowej. gotowy krem wylac na gruszki. udekorowac pozostalymi gruszkami i uprazonymi platkami migdałow. można posypac cukrem pudrrm lub startym kakao. Schlodzic aby krem stezał. wystarczy ok 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

18.09.2016 21:37
Wspaniałe ciacho

Ewa104

01.03.2012 09:21
Wygląda obłędnie.

Jolanta40

31.08.2010 09:23
fakt, wygląda pysznie

Gosia40

31.08.2010 09:21
Wygląda przepysznie...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat