Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo-brzoskwiniowe Zewy
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać. Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier. Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34x24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać, aby nie było grudek. Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.
Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia.
Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek. Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić.