Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Dwa ząbki czosnku miażdżymy ze solą i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Mięso obsypujemy pieprzem i jeśli było mało soli do czosnku to jeszcze odrobiną oprószamy mięso. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz.
Cebulę drobno kroimy. Drobniutko też kroimy 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju, kładziemy mięso i obsmażamy. Przekładamy do rondla a na patelni podsmażamy czosnek, później cebulę i wszystko dodajemy do mięsa.
Dodajemy też liść laurowy, podlewamy wodą czy bulionem. Dusimy, często sprawdzając jeśli trzeba podlewamy i dusimy do miękkości mięsa oraz rozpadnięcia cebuli. Na koniec można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.