Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mięso duszone

5.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybko, prosto, po babcinemu. Babcia nie miała zbyt wielu przypraw a potrawy jej były bardzo smaczne.

Składniki:

łopatka wieprzowa
1.3 kilograma
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
liście laurowe
2 sztuki
Sklep Prymat
olej
3 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Dwa ząbki czosnku miażdżymy ze solą i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Mięso obsypujemy pieprzem i jeśli było mało soli do czosnku to jeszcze odrobiną oprószamy mięso. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godz.
Cebulę drobno kroimy. Drobniutko też kroimy 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju, kładziemy mięso i obsmażamy. Przekładamy do rondla a na patelni podsmażamy czosnek, później cebulę i wszystko dodajemy do mięsa.
Dodajemy też liść laurowy, podlewamy wodą czy bulionem. Dusimy, często sprawdzając jeśli trzeba podlewamy i dusimy do miękkości mięsa oraz rozpadnięcia cebuli. Na koniec można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak