Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

Grzybowy żurek z wędliną i jajkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna zupka z grzybową nutką , dodatkiem wędliny i jajka na twardo. Dobra na świąteczne śniadanie i nie tylko.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • zakwas

    1.5 szklanki
  • wędlina

    50 dag
  • grzyby suszone

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • jajka ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • sól i pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę(ok 2 1/2 l) i stawiamy do gotowania. Dodajemy susz grzybowy( zmielone grzyby), liść laurowy i czosnek. Kiełbasę kroimy w grubsze talarki i dodajemy do zupy(można podsmażyć).

Wszystko razem gotujemy i dodajemy zakwas(wg swojego smaku) i majeranek, doprawiamy przyprawami do smaku (jeśli ktoś chce można dodać śmietanę).

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.

Nakładamy je na talerz i zalewamy gorącą zupą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat