Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

5.0
(59)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
2 szt.
szalotka
2 szt.
cebula czerwona
1 szt.
cytryna
1 szt.
pomidory
2 szt.
papryka zielona
1 szt.
boczek
200 g
miód
3 łyżeczki
cukier
2 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
wino białe wytrawne
50 ml
ocet balsamiczny
50 ml
oliwa
mieszanka świeżych sałat
tymianek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Kroki postępowania

1
Do miski dodajemy miód, musztardę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przekładamy do marynaty.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
2
Boczek i paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno: marynowaną pierś z kurczaka, czerwoną cebulę, boczek i zieloną paprykę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
3
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szaszłyki, smażymy 2–3 minuty z obu stron. Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10–15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
4
Sos barbecue
Szalotki siekamy w piórka. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy szalotkę i pomidory. Dodajemy sól, pieprz czarny ziarnisty, białe wino, ocet balsamiczny i cukier. Smażymy 5–6 minut.
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto
5
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2018 11:01
Bardzo lubię szaszłyki z grilla : )
Bożena Matuszczyk 09.05.2018 10:40
Aż ślinka pociekła na widok tak smakowitych szaszłyków.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak