Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • pomidory

    2 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • boczek

    200 g
  • miód

    3 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • musztarda miodowa

    2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • oliwa z oliwek

  • mieszanka świeżych sałat

  • tymianek

  • pieprz czarny ziarnisty

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38
Do miski dodajemy miód, musztardę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przekładamy do marynaty.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38
Boczek i paprykę kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno: marynowaną pierś z kurczaka, czerwoną cebulę, boczek i zieloną paprykę.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Przekładamy szaszłyki, smażymy 2–3 minuty z obu stron. Następnie szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10–15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38
Sos barbecue
Szalotki siekamy w piórka. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy szalotkę i pomidory. Dodajemy sól, pieprz czarny ziarnisty, białe wino, ocet balsamiczny i cukier. Smażymy 5–6 minut.
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Szaszłyki w domowym sosie barbecue, odc 38
Szaszłyki podajemy na liściach sałaty. Polewamy sosem barbecue.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Bardzo lubię szaszłyki z grilla : )

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Aż ślinka pociekła na widok tak smakowitych szaszłyków.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat