Przepis i sposób przygotowania na: Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry
Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry, to:
- idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
- przepis kuchni włoskiej, który jest prosty w przygotowaniu
- nie tylko pyszny, ale pięknie prezentujący się na talerzu.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto z czosnku niedźwiedziego (sposób przygotowania znajduje się w moich przepisach)* >> Przepis na PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO.
* Do przygotowania dania możemy użyć także pesto z innych ziół - bazylii, pietruszki lub oregano.
Na wierzch dania układamy odcedzoną z zalewy mozzarellę, kawałki prosciutto oraz pomidorki cherry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe! :)
Oprócz pesto możemy przygotować z niego smaczną pastę z dodatkiem oliwy i soli (wtedy możemy przechowywać je aż do miesiąca w lodówce) lub zasuszyć listki i wykorzystywać je jako przyprawę do zup oraz sosów.
Życzę smacznego! :)