Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy z koperkiem i klopsikami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 - 4 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
Wywar: 1,5 - 2 szkl.z gotowania klopsików
chrzan tarty 4 łyżki,
sok z cytryny 1 - 2 łyżki,
Pieprz biały mielony Prymat do smaku,
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka,(do smaku),
śmietana ok.200 ml,
koperek 1/2 pęczka,

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy z koperkiem i klopsikami

W rondelku roztapiamy masło.
Do gorącego masła dodajemy mąkę mieszamy i zasmażamy na złocistą zasmażkę.
Dolewamy letni nie gorący wywar z gotowania klopsów.
Mieszamy z zasmażką na gładki sos tak długo, aż sos zgęstnieje i będzie się gotować.
Następnie dodajmy chrzan , dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku cukrem , sokiem z cytryny , solą oraz białym pieprzem i gotuję jeszcze przez 2 -3 minuty.
Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę jeżeli to śmietana 18 % (najpierw dolewamy do śmietany kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy i dopiero dodajemy do sosu) a jeżeli dodajemy śmietanę 30 % to wtedy nie hartujemy.
Dodajemy opłukany , poszatkowany koperek, całość dokładnie mieszamy.
Do gotowego sosu wkładamy ugotowane klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy do połączenia smaków.
Podajemy gorący zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:29
dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak