Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

5.0
(35)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan
2
koper włoski
1
papryka czerwona
1
cukinia
1
cytryna
1/2
cebula biała
1
oliwa
4 łyżki
cukier
1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat
Szafran nitki Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Podajemy na zimno lub na ciepło.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Kroki postępowania

1
Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy nożem (w kratkę). Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200˚C przez 15–20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
2
Koper włoski, cebulę, cukinię oraz paprykę kroimy w grubą kostkę i smażymy na patelni z oliwą. Doprawiamy kardamonem, szafranem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto
3
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy miąższ i przekładamy go do patelni ze smażonymi warzywami. Dodajemy sok z połowy cytryny i łyżeczkę cukru. Wszystko razem dusimy przez 3–4 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.05.2018 14:59
Ciekawe danie :)
Bożena Matuszczyk 02.05.2018 22:31
Smakowity przepis wart zapamiętania;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak