Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    800 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • cebula biała

    1
  • marchew

    2
  • seler naciowy

    1
  • pietruszka

    1
  • pomidory pelati

    3
  • oliwa

    do smażenia
  • owoc jałowca

  • majeranek Prymat

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33
Do miski dodajemy miód, oliwę i musztardę rosyjską. Doprawiamy ostrą papryką oraz majerankiem i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy żeberka.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33
Marchewki, seler naciowy i pietruszkę kroimy na paski. Cebulę siekamy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33
Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy ok. 1-1,5h w temperaturze 200˚C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda Olchawska

06.05.2018 19:02
Proszę uzupełnić składniki o miód i musztardę. Bez tego przepis raczej może zaskoczyć ;)

Bożena Matuszczyk

01.05.2018 00:21
Pyszne żeberka.Moja cała rodzinka je uwielbia , więc przepis zabieram do mojej książki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat