Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 10 dag
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 2
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
wafelki do lodów
barwnik spożywczy do ciast żółty, różowy, niebieski

Dodatkowo

bita śmietana w proszku
mleko 125 ml
barwnik spożywczy do ciast różowy
kolorowa posypka cukrowe gwiazdki

Przepis i sposób przygotowania na: Jednorożcowe babeczki w wafelkach lodowych

1. Najpierw blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy wafelki do lodów.
2. Z kolei margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Dalej miksując dodajemy po jednym jajku.
3. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dodajemy mąkę nadal przy tym miksując masę.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedna musi być troszkę większa i do niej dodajemy różowy barwnik. Do kolejnej dodajemy niebieski barwnik, a do trzeciej żółty.
5. Następnie przekładamy ciasto do wafelków. Najpierw dajemy różowe ciasto, potem niebieskie i na koniec żółte. Napełniamy do 3/4 wysokości wafelków.
6. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
7. Babeczki odkładamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy na puszystość z mlekiem.Następnie dodajemy różowy barwnik.
8. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego.
9. Rękawem cukierniczym dekorujemy babeczki. Gwiazdkami posypujemy babeczki.
10. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak