Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy krem z orzechów nerkowca z daktylowym karmelem
Orzechy nerkowca zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, umieszczamy orzechy i wiórki kokosowe w blenderze i rozdrabniamy stopniowo dolewając wodę. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy krem jest gotowy. Rozdzielamy go do dwóch naczyń i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Daktyle umieszczamy w rondelku i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy je do miękkości, następnie odlewamy wodę. Masło orzechowe i daktyle umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania gładkiej i lepkiej masy.
Wyjmujemy z lodówki krem z orzechów i kładziemy na nim warstwę karmelu. Dekorujemy deser mrożonymi malinami i listkami mięty.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM