Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mule

    2 kg
  • szalotka

    3
  • ząbki czosnku

    3
  • por

    1
  • pomidory bez skóry

    2 duże
  • wino białe wytrawne

    250 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • natka pietruszki

    świeza
  • olej do smażenia

Do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól ziołowa

  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23
Szalotki drobno siekamy. Pora przekrajamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Z pomidorów usuwamy miąższ, następnie kroimy je w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23
W dużym garnku rozgrzewamy olej (dno musi być nim całkowicie przykryte). Przekładamy do niego pora, szalotki i po chwili czosnek. Chwilę dusimy. Następnie dodajemy mule. Doprawiamy solą ziołową. Dodajemy pokrojone pomidory, podlewamy białym winem, doprawiamy pieprzem białym. Podlewamy śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż mule się otworzą.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Mule po francusku w sosie śmietanowym, odc. 23
Mule serwujemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.04.2018 22:07
Świetne ale nie lubię muli.D.S ubiór super.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat