Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

5.0
(246)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet
350 g
ziemniaki
6 szt.
cebula czerwona
1 szt.
śmietana 18 proc
400 ml
czosnek
1 ząbek
serek śmietankowy
100 g
pomidor
1 szt.
masło
do wysmarowania formy
koperek świeży
1/2 pęczka
bazylia świeża
do dekoracji
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
2
Przekładamy ziemniaki na suchą patelnię i zalewamy śmietanką. Dodajemy cebulę i gotujemy ok. 15-20 minut. Doprawiamy sola morską, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojony czosnek.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
3
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
4
Do sosu z ziemniaków i cebuli dodajemy serek śmietankowy. Całość doprawiamy lubczykiem. Tak powstały sos wykładamy na łososia w formie żaroodpornej.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
5
Pomidora kroimy w cienkie plasterki i układamy na sosie. Na wierzchu posypujemy świeżo siekany koperek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 10-15 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Burzawkaaa 25.08.2018 18:45
Wyszla super dodalam jeszcze troche przyprawy do lososia w ziolach I slodkiej papryki :) polecam
Ewaaaa 25.08.2018 17:16
Masakra. Z 30 minunt zapiekanka robi sie prawie 2 godziny a ziemniaki ciagle twarde. Nie mowie juz o sosie, ktory wyparowal i o lososiu rozgotowanym. Czy tak ciezko bylo podac w przepisie zeby ziemniaki podgotowac wczesniej???
Burzawkaaa 25.08.2018 18:46
Ja nie gotowalam ziemniakow I wyszla super
IngridMirand 11.08.2018 16:46
Zapiekankę przyrządzaliśmy wspólnie, jednak nie zjedliśmy jej ze smakiem. Była mdła w smaku a ziemniaki były niekiedy surowe. Nie polecam
Skarszewy_Borowno 01.04.2018 16:30
Ziemniaki są twarde po takim przygotowaniu. Gotowalam je w smietanie prawie pol godziny (czyli dluzej niz w przepisie) i jeszcze kolejne pol godziny pieklam i wciaz byly twarde. Proponuje przed zalaniem ich smietana normalnie ugotowac i dopiero wtedy przygotowywac sos. Lososia z kolei dzien wczesniej zamarynowalam w przyprawach zeby nimi przeszedl. I byl smaczny, po takim posoleniu jak tu raczej bylby zupelnie bez smaku...
bietka 27.03.2018 21:18
Na pewno bardzo smaczna rybka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak