Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria duszona w maśle

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cykoria 4 sztuki
masło 30 gram
woda 50 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Porada

Tak przygotowana cykoria jest bardzo smaczna, ma kusząco maślany zapach i idealnie nadaje się na przystawkę - czy dodatek do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria duszona w maśle

Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby.
Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem.
Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę.
Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:14
też nie jadlam jej.
jejkuchnia 14.03.2018 13:31
Nigdy nie jadłam cykorii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak