Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    2 szt.
  • masło

    5 łyżek
  • woda

    30 ml
  • szalotka

    3 szt.
  • wino czerwone

    300 ml
  • sandacz

    300 g
  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
  • szynka parmeńska

    50 g
  • cukier

    1-2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    świeża
  • kminek Prymat

  • estragon

  • pieprz biały Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2
Pory kroimy w grube plasterki (pod kątem) i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Przyprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem i zalewamy odrobiną wody. Dusimy, aż będą miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2
Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na maśle. Wlewamy czerwone wino. Pod koniec duszenia zagęszczamy dwoma łyżkami masła. Doprawiamy estragonem i cukrem.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2
Filet z sandacza kroimy na pół, doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy przez około 5 minut na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i podsmażamy na patelni razem z sandaczem. Całość dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 3−4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Sandacz z duszonymi porami, odc. 2
Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski i wykładamy na talerz razem z porami, sandaczem i pomidorami. Całość polewamy sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.03.2018 20:15
Ale sobie smaku narobiłąm.Pychotka . Lece zaglądac na ulubiony program Doradcy Smaku.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat