Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szalotka
2
boczek surowy
200 g (wędzony)
masło
5-6 łyżek
wino czerwone wytrawne
400 ml
chleb tostowy
4 kromki
jajko
2
ocet
2-3 łyżki
ząbki czosnku
1
natka pietruszki
do dekoracji
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

Kroki postępowania

1
Szalotki siekamy w pióra. Połowę boczku kroimy w drobną kostkę, drugą połowę w cienkie plasterki. W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła i przez 2–3 minuty podsmażamy szalotki. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy goździkami, tymiankiem i liściem laurowym. Po kilku minutach wlewamy czerwone wino i dodajemy 3–4 łyżki masła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy do momentu połączenia wszystkich składników.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
2
Z pieczywa tostowego odcinamy ringiem skórkę i przekładamy kromki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok wykładamy także plasterki boczku. Całość pieczemy przez kilka minut, aż tosty będą rumiane.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
3
Do wrzącej wody dodajemy trochę soli i octu. Jajko wbijamy do salaterki, a następnie wrzucamy do wrzątku. Powoli mieszamy, aby miało równy kształt. Gotujemy przez 3–4 minuty, a następnie wyjmujemy na ściereczkę. Z kolejnym jajkiem postępujemy w ten sam sposób.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
4
Tosty nacieramy obranym czosnkiem, wykładamy na nie jajka i upieczone plastry boczku. Polewamy sosem i doprawiamy startą gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.03.2018 16:12
Pysznie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak