Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotka

    2
  • boczek surowy

    200 g (wędzony)
  • masło

    5-6 łyżek
  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • jajka

    2
  • ocet

    2-3 łyżki
  • ząbki czosnku

    1
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • goździki całe

  • tymianek

  • liść laurowy

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1
Szalotki siekamy w pióra. Połowę boczku kroimy w drobną kostkę, drugą połowę w cienkie plasterki. W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła i przez 2–3 minuty podsmażamy szalotki. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy goździkami, tymiankiem i liściem laurowym. Po kilku minutach wlewamy czerwone wino i dodajemy 3–4 łyżki masła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy do momentu połączenia wszystkich składników.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1
Z pieczywa tostowego odcinamy ringiem skórkę i przekładamy kromki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok wykładamy także plasterki boczku. Całość pieczemy przez kilka minut, aż tosty będą rumiane.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1
Do wrzącej wody dodajemy trochę soli i octu. Jajko wbijamy do salaterki, a następnie wrzucamy do wrzątku. Powoli mieszamy, aby miało równy kształt. Gotujemy przez 3–4 minuty, a następnie wyjmujemy na ściereczkę. Z kolejnym jajkiem postępujemy w ten sam sposób.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1
Tosty nacieramy obranym czosnkiem, wykładamy na nie jajka i upieczone plastry boczku. Polewamy sosem i doprawiamy startą gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

02.03.2018 16:12
Pysznie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat