Parowańce

Parowańce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 g
  • masło płynne

    2 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • mąka

    2 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • sól

  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka, sól, mąkę i wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i przez chwilę całość wyrabiamy.
Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę).
Ciasto rozwałkowujemy na wysokość centymetra, wykrawamy szklanką krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę, i trzymamy w ciepłym miejscu.
Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką.
Gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek, przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 7 minut (czas zależy od wielkości klusek).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna146

06.05.2011 12:32
super przepis, moim dzieciom bardzo smakuje taka kolacja: parowańce z jogurtem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat