Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy na osiemnastkę
Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywno dodając szczyptę soli.
Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wielkości 34/45 cm wyłożonej papierem do pieczenia.(pierwszy raz piekłam tak duży tort)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na dwie części.
Następnie nasączamy rumem , smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy ubitą na sztywno śmietanę czyli krem śmietankowy.
Na krem śmietankowy nakładamy odsączone , pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając w śmietanę.
Nakładamy drugi blat czyli górę biszkoptu,delikatnie dociskamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy rurkami kokosowymi lub śmietankowymi.
Górę dekorujemy kremem śmietankowym , różyczkami i listkami z masy cukrowej (własnego wykonania) oraz koralikami cukrowymi.
Tort obwiązujemy wstążką.
Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.
1//4 ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie letnią żelatyną a następnie dodajemy i łączymy z pozostałą ubitą śmietaną.