Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni
2. Do zaczynu dodać zakwas. Ponownie wymieszać tak by zaczęły się robić bańki w cieście.
3. Odłożyć 2 -3 łyżki ciasta do słoiczka po zakwasie (nie myty).
4. Do ciasta dodać sól i ponownie wymieszać by znów robiły się bańki (ciasto musi oddychać).
5. Dodać ziarna podane w grupie dodatki ( wszystko według uznania)
6. Rozłożyć do dwóch foremek (keksówki około 30 cm) wysmarowanych tłuszczem i oprószonych otrębami
7. Odstawić w foremkach do garowania (u mnie garuje w piekarniku z włączonym światłem około 6-8 godzin)
8. Piec w temperaturze 200 - 220 °C przez 1 godz. 20 min (łącznie z nagrzaniem piekarnika).
Zakwaś
Po odłożeniu z zaczynu (bez soli) dodać troszkę letniej wody dobrze rozmieszać ,dodać 2 – 3 łyżeczki mąki żytniej ponownie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni