Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 450 4 kubek 300 ml
mąka żytnia 2 kubek 300 ml
woda letnia 4 kubek 300 ml
zakwas żytni 100 ml
sól 3 łyżeczki

dodatki do ciasta chlebowego opcjonalnie

słonecznik łuskany 2 garść
siemię lniane 2 garść
pestki dyni 1 garść
żurawina suszona 1 garść
otręby pszenne

Porada

Ja dodaję słonecznik, siemię i pestki czasem żurawinę suszoną (chleb ma słodkawy posmak), lub cebulę prażoną, można też dodać orzechy (włoskie, nerkowca, ziemne - muszą być parzone) . Otręby mogą być pszenne najlepsze, ale też żytnie, owsiane

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

1. Do miski dodać mąkę wymieszać z wodą robiąc zaczyn (mogą się robić małe pęcherzyki)
2. Do zaczynu dodać zakwas. Ponownie wymieszać tak by zaczęły się robić bańki w cieście.
3. Odłożyć 2 -3 łyżki ciasta do słoiczka po zakwasie (nie myty).
4. Do ciasta dodać sól i ponownie wymieszać by znów robiły się bańki (ciasto musi oddychać).
5. Dodać ziarna podane w grupie dodatki ( wszystko według uznania)
6. Rozłożyć do dwóch foremek (keksówki około 30 cm) wysmarowanych tłuszczem i oprószonych otrębami
7. Odstawić w foremkach do garowania (u mnie garuje w piekarniku z włączonym światłem około 6-8 godzin)
8. Piec w temperaturze 200 - 220 °C przez 1 godz. 20 min (łącznie z nagrzaniem piekarnika).

Zakwaś
Po odłożeniu z zaczynu (bez soli) dodać troszkę letniej wody dobrze rozmieszać ,dodać 2 – 3 łyżeczki mąki żytniej ponownie rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak