Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie warzywa w cieście
Kroki postępowania
Najlepiej robić to w trybie pulsacyjnym.
Gdy mięso zbieleje dodajemy mieszankę warzywną, wszystko często mieszając podsmażamy ok.10 minut. W trakcie smażenia podlewamy rosołem i przyprawiamy.Studzimy.
Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru.
Dodajemy przyprawy, śmietanę, jajko, mleko, olej i zagniatamy ciasto.
Powinno być dość luźne ale zwarte.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na pół i jedną połowę jeszcze na pół.
Spód blaszki 33 X 8 cm lekko wysmarowanej tłuszczem wypełniamy rozwałkowaną 1/4 częścią ciasta.
Następnie nakładamy 1/3 warzyw, potem 1/4 rozwałkowanego ciasta, znów 1/3 warzyw, pozostałą 1/2 ciasta i pozostałą 1/3 warzyw.
Wyższe warstwy ciasta dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Ostatnią warstwę warzyw posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Z odrobiny ciasta można zrobić ozdoby.
Pieczemy w 180 C około 60 minut.