Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką, serem, pomidorem i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka do pizzy 300 gram
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 płaska łyżeczka
drożdże suche 4 gramy
oliwa 3 łyżki
woda ciepła 180 ml
pieczarki 100 gram
masło 1 łyżka
przecier pomidorowy 3-4 łyżki
szynka 3 plasterki
ser mozarella 1/2 kuli
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
cebula 1/3 szt
pomidor 1/2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, serem, pomidorem i pieczarkami

Z mąki, drożdży, oliwy i soli zagnieść ciasto dolewając stopniowo ciepłej wody. Następnie przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Do przecieru dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszać.
Rozwałkować ciasto, posmarować przecierem. Układać wszystkie składniki: najpierw pieczarki, a później kawałki mozarelli, szynki, sera gorgonzola, pomidora podzielonego na cząstki oraz krążki cebuli.
Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 13 minut z termoobiegiem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak